Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i małokaloryczne. Następnym razem zrobię polewę czekoladową z avocado.
Składniki:
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej ( u mnie 100gram białej, 100gram orkiszowej)
- 30 g otrębów pszennych
- 70 ml mleka
- 30 g śmietany (można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 70 g miodu
- 2 jabłka
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g płatków migdałowych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie
Jabłka oraz banana obieramy ze skórki i kroimy na dość spore kawałki (banana na 0,5 cm plastry).
Rozdrobnione owoce wkładamy do miski, następnie przesiewamy do niej mąkę.
Oddzielamy żółtko od białka, żółtko również wrzucamy do naczynia, a z białka ubijamy pianę.
W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim miód - odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia po czym wlewamy do miski.
Następnie dodajemy resztę składników, pozostawiając połowę płatków migdałowych do ozdoby.
Na samym końcu wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z całością.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm).
Piec w 180'C około 40 minut - po około 20 minutach wysunąć ciasto z piekarnika, posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi**, następnie kontynuować pieczenie.
** Ciasto piecze się stosunkowo długo, jeżeli od razu posypiemy je płatkami migdałowymi, to całkowicie się spieką.
zdjęcie własne |
żródło: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/05/najprostsze-ciasto-jabkowo-bananowe-bez.html
Pycha, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis,wydaje się prosty :)
OdpowiedzUsuńMniaam! Muszę zrobić w sobote :)
OdpowiedzUsuńZrób zrob:)
UsuńWygląda pysznie! a do tego 100% zdrowia :)
OdpowiedzUsuńBył na prawdę pyszny. Polecam :)
OdpowiedzUsuńto juz wiem co jutroi upieke;)
OdpowiedzUsuńpomysłowe, świetnie wygląda i pewnie jest pyszne <3
OdpowiedzUsuńJabłko i banan? Ślinotok murowany:D
OdpowiedzUsuńNie miałam pomysłu ostatnimi czasy na nowe ciasto i oto jest :D
OdpowiedzUsuńa moge uzyc samej orkiszowej maki lub pelnoziarnistej pszennej?
OdpowiedzUsuń