25 marca 2014

Przepis na: Beztłuszczowe Ciasto jabłkowo-bananowe


Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i małokaloryczne. Następnym razem zrobię polewę czekoladową z avocado.

Składniki:


  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej ( u mnie 100gram białej, 100gram orkiszowej)
  • 30 g otrębów pszennych
  • 70 ml mleka
  • 30 g śmietany (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 70 g miodu
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g płatków migdałowych
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie

Jabłka oraz banana obieramy ze skórki i kroimy na dość spore kawałki (banana na 0,5 cm plastry).


Rozdrobnione owoce wkładamy do miski, następnie przesiewamy do niej mąkę.

Oddzielamy żółtko od białka, żółtko również wrzucamy do naczynia, a z białka ubijamy pianę.

W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim miód - odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia po czym wlewamy do miski.

Następnie dodajemy resztę składników, pozostawiając połowę płatków migdałowych do ozdoby.

Na samym końcu wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z całością.

Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm).

Piec w 180'C około 40 minut - po około 20 minutach wysunąć ciasto z piekarnika, posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi**, następnie kontynuować pieczenie.

** Ciasto piecze się stosunkowo długo, jeżeli od razu posypiemy je płatkami migdałowymi, to całkowicie się spieką.

zdjęcie własne


11 komentarzy:

  1. Pycha, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis,wydaje się prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! Muszę zrobić w sobote :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! a do tego 100% zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to juz wiem co jutroi upieke;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pomysłowe, świetnie wygląda i pewnie jest pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłko i banan? Ślinotok murowany:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie miałam pomysłu ostatnimi czasy na nowe ciasto i oto jest :D

    OdpowiedzUsuń
  9. a moge uzyc samej orkiszowej maki lub pelnoziarnistej pszennej?

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jaki tu zostawiasz jest dla mnie bardzo cenny. To Ty pomagasz Tworzyć mi ten blog.
Dziękuje za wpis.

Get In Touch