25 marca 2014

Przepis na: Beztłuszczowe Ciasto jabłkowo-bananowe


Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i małokaloryczne. Następnym razem zrobię polewę czekoladową z avocado.

Składniki:


  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej ( u mnie 100gram białej, 100gram orkiszowej)
  • 30 g otrębów pszennych
  • 70 ml mleka
  • 30 g śmietany (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 70 g miodu
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g płatków migdałowych
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie

Jabłka oraz banana obieramy ze skórki i kroimy na dość spore kawałki (banana na 0,5 cm plastry).


Rozdrobnione owoce wkładamy do miski, następnie przesiewamy do niej mąkę.

Oddzielamy żółtko od białka, żółtko również wrzucamy do naczynia, a z białka ubijamy pianę.

W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim miód - odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia po czym wlewamy do miski.

Następnie dodajemy resztę składników, pozostawiając połowę płatków migdałowych do ozdoby.

Na samym końcu wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z całością.

Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm).

Piec w 180'C około 40 minut - po około 20 minutach wysunąć ciasto z piekarnika, posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi**, następnie kontynuować pieczenie.

** Ciasto piecze się stosunkowo długo, jeżeli od razu posypiemy je płatkami migdałowymi, to całkowicie się spieką.

zdjęcie własne


11 komentarzy:

Każdy komentarz jaki tu zostawiasz jest dla mnie bardzo cenny. To Ty pomagasz Tworzyć mi ten blog.
Dziękuje za wpis.

Get In Touch