28 grudnia 2013

Ciasto fasolowe z bananem i polewą czekoladową z avocado

Zdecydowałam się na zrobienie ciasta fasolowego zachwalanego przez większość blogowiczów, akurat była okazja bo zawiozłam go do mamy na święta. 
Ciasto jest faktycznie przepyszne :)

CZEKOLADOWE CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI
Składniki:
1 Puszka odsączonej z zalewy czerwonej fasoli 
banany

pół tabliczki czekolady gorzkiej roztopionej 
łyżeczka cynamonu
ok.3/4 szklanki mielonych migdałów
3 łyżki kakao
jajka
płaska łyżeczka sody

Wszystkie produkty wrzucić do miski, ja najpierw zblendowałam a potem zmiksowałam.
Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem, wyłożonej papierem do pieczenia (lub po prostu sylikonowej) zwykłej małej keksówki. Pieczemy w 170-180 stopniach 35-45 min (patyczek po wyjęciu ma być suchy). 

Polewa to inspiracja z blogu Agnes

Przepis na polewę czekoladową
1 dojrzałe avocado
łyżka miodu
2 łyżki kakao gorzkiego

Wszystko zblendować.




A.

20 komentarzy:

  1. mmmm :D ale mi zrobiłaś ochotę!! Widzę, że ciasto fasolowe zmodyfikowane z bananami i z roztopioną gorzką czekoladą- bajer!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. banan zamiast cukru, zawiozłam je do mamy i każdy wsmakowiwał się oprócz mojego Z....to nie jego klimaty

      Usuń
    2. A Tobie jak smakowało? Bo ja uwielbiam to ciasto- jest moim faworytem wśród fit ciast!

      Usuń
    3. Z bananem rewelka,bałam się,że będę mieć problemy z żołądkiem po fasoli ale nie. Wszytko było ok

      Usuń
  2. Chyba się skuszę i zrobię, wygląda pysznie:) czuć fasolę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czy w ciastach zwykłych czuć mąkę? :-)

      Usuń
    2. Jakby nie zmiksować porządnie fasoli to i grudki pewnie czuć by było

      Usuń
    3. w ciastach zwykłych czuć rozkosz dla podniebienia i zmysłów :)

      Usuń
    4. jakoś tego nie czuję- sam cukier i masło- ale dla każdego coś innego...:>

      Usuń
    5. bez mielonych migdałów może być? może. tak?

      Usuń
    6. nie smakowało mi, bardzo gorzkie i czuć fasolę i język mnie piekł. Nie dla mnie, zaniosłam rodzinie jako prezent,ale szału nie było,nawet kot nie chciał spróbować.

      mam nadzieje,że jeszcze zyje :)

      Usuń
    7. a dodałaś jakiś słodzik? miód? ewentualnie cukier? i to dość sporo- bo nie ma w przepisie nic słodkiego- no chyba, że dodajesz banany jak Agnieszka.
      Fasola była w wodzie z solą? czy w occie?
      Jakbyś spróbowała mojego ciasta fasolowego to byś zrozumiała jego wyjątkowość. Jest lepsze niż zwykłe, ale trzeba go zrobić dobrze.

      Usuń
    8. Ciągle dumam co Brydzia tam spieprzyła:P
      moje ciasto na świętach zostało pierwsze pochłonięte i nawet tradycyjny sernik obraził się :D

      Usuń
    9. to tak jak u mnie:-) upiekłam nawet drugie dla osób, które pochłaniają słodycze i każdy myślał że to normalne ciasto czekoladowe :P a jak zjedli to informacja o fasoli i braku cukru- każdy szok :D także trzeba być Brydzią aby "zepsuć" tak banalne ciasto :>

      Usuń
  3. i na prawdę z fasolą może być dobre? też chcę! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uuuuu! <3 Najpierw przeczytałam "fasolowe" i mówię wtf, ale paskudztwo :-D A potem zobaczyłam zdjęcie i skład polewy do ciasta... Jami :-D Pozdrawiam i samych dobroci w 2014 życzę! :-*

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam ciasta fasolowego! Muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jaki tu zostawiasz jest dla mnie bardzo cenny. To Ty pomagasz Tworzyć mi ten blog.
Dziękuje za wpis.

Get In Touch