Nie jestem typem miłośnika siedzenia w kuchni. Lubię zjeść, lubię ugotować mojej rodzinie,ale stawiam przede wszystkim na szybkość i prostotę.
Pisałam już kiedyś (a jeśli nie czytałaś to zapraszam-->ZAKUPY SPOŻYWCZE) ile, kiedy i co kupuje.
Z tych produktów przygotowuje posiłki na cały tydzień.
Są wartościowe i smaczne.
Nie trzeba wydawać nie wiadomo ile pieniędzy na ugotowanie wartościowego obiadu.
Podstawą w mojej kuchni są węglowodany(ryże, kasze, makarony), warzywa (świeże, mrożone)
i białko (indyk,kurczak, ryby).
Parę zasad którymi się kieruje
- Nie gotuje ryżu w torebkach
- Nie używam panierek do smażenia
- Jestem mocno zaprzyjaźniona z kombiwarem i folią aluminiową
- Jem ziemniaki mimo tego,że na zdjęciach tego może nie widać. PAMIĘTAJ! KOCHAJ ZIEMNIAKI, ONE SĄ COOL
- Nie opycham się obiadem jakby miał to być ostatni posiłek dnia
- Nie traktuje zupy jako dania głównego
PRZYKŁADOWE OBIADY
Kasza kuskus z cieciorką w pomidorach + ryba mintaj
Kasza gryczana z mieszanką warzyw mrożonych
Ryż biały z kurczakiem i mieszanką warzyw po chińsku z sosem.
Makaron z indykiem + cukinia
Ryż brązowy z piersią z kurczakiem + warzywa mrożone
Pierś z kurczaka, ryż brązowy+fasolka szparagowa
Zupa krem z cukinii
Jedz zdrowo i ciesz się zdrowiem :)
Sama robisz sosy, czy jakieś gotowce?
OdpowiedzUsuńI jak przyrządzasz pierś z kurczaka skoro panierki nie robisz? Obsmażasz bez panierki?
Z sosami można kombinować dodając przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasa, różne przyprawy (kumin,curry,imbir,papryka, czosnek itp)
UsuńA mięso przyrządzam albo w kombiwarze w folii, obsypując mięso przyprawami,ziołami.
lub po prostu marynuje je i podsmażam.
Jeśli ktoś lubi kotlet z panierką to można opanierować je np w kaszy jaglanej. Jest pyszne.
jak zrobiłas kurczaczka na ostatnim zdjęciu, ze wygląda tak apetycznie? nie jest to panierka, a tak wygląda, więc poproszę o konkretne przyprawy i inne składniki, który taki widok stworzyły - z góry wielkie dzięki :)
Usuńz chęcią wybrałabym się do Ciebie na obiadek :) fajnie to wszystko wygląda chociaż trochę wieje nudą ;) bardziej chodzi mi o rodzaje kuchnii typu włoska, węgierska, polska itd.... widać typowe zamiłowanie do kuchni polskiej: ryba/ kurczak + ryż/ ziemniaki/ makaron + warzywa (najczęściej mieszanka) - duża krytyka za warzywa mrożone - mamy tyle świeżych warzyw nie lepiej przygotować jeden rodzaj warzywa, ale nie mrożonego?
Usuńpozdrawiam :)
Kurczak ten jest w marynacie curry papryki pieprzu i soli plus czosnek, całość tworzy taki kolor ładny :)
UsuńCo do posiłków które uważasz,że są nudne..no cóż..wg mnie nie są nudne ponieważ dostarczam organizmowi to co potrzebne jest, a przy tej aktywności fizycznej którą uprawiam wszystko zgrywa się w całość, czuje się dobrze a o to w tym chodzi.
Poza tym to tylko obiady...o ile tutaj może komuś wiać nudą to mamy jeszcze 4-5 innych posiłków, a za mrożonki nie krytykuj bo to moje wybory :)
Pozdrawiam
dzięki za przepis :) będę tak robiła
Usuńmrożonki nie są złe sama czasami używam, ale uważam, że lepiej ugotować brokuła lub marchewke lub inne warzywo, tym bardziej z korzyścią dla zdrowia Twojej córki, kiedy dostępne są w sklepach świeże warzywa
dwa talerze z mrozonkami i taka heca..:)
UsuńRównież jestem zwolennikiem "bezpanierkowatego kotleta" Osobiście jedną z rzeczy, na która najbardziej zwracam uwagę podczas przygotowania dania to czas. Rezygnacja z panierki skutecznie ten czas skróca;)
OdpowiedzUsuńŚwietne pomysły na obiad, szczególnie makaron z indykiem i cukinią przypadł mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://zdrowanacodzien.blogspot.com/
rozczulają mnie komentarze z takim spamem ....
UsuńFajne te propozycje dań:) U mnie przeważnie pierś z kurczaka pieczona w piecu ale młodzież pokochała ostatnio panierkę z płatków kukurydzianych, więc od czasu do czasu robie w ten sposób.
OdpowiedzUsuńA dlaczego nie gotujesz ryżu w torebkach? :)
Nie gotuje dlatego,że torebka to plastik któy pod wpływem ciepła wydziela bisfenol A - BPA. Nie jest to nic zdrowego,ale niestety też występuje w wielu produktach (chociażby głupi paragon ze sklepu) jeżeli mogę zmniejszyć chociaż troszkę dostarczanie tego syfu do organizmu to dlaczego nie :)
UsuńPoza tym woda w której gotuje sie ryż czy kasza zawiera wiele witamin,które wylewamy do zlewu lekką ręką.
O panierce kukurydzianej słyszałam od koleżanki, również zdarzyło mi się tak zjeść :)
Hej, matko i żono idealna, a powiedz, dlaczego nie gotujesz ryżu w worku? My czasem robimy zupę taką fest i robi za cały obiad, bo mi się zwyczajnie nie chce kombinować. Marzy mi się jednak mała zupka jako przedsmak i potem drugie danie. Ech, kiedy tak będzie... :D
OdpowiedzUsuńnapisałam wyżej ;)
Usuńale się głodna zrobiłam, masz szczęście, że przed kolacją jestem :D ale bym zjadła jakiejś zupki kremu ;)
OdpowiedzUsuńJa patrząc na Twoje plecy nabrałam pełnej mobilizacji do dzisiejszego treningu :D
UsuńOmnonmononm ja chyba się wybiorę któregoś razu do Ciebie na obiadek:D
OdpowiedzUsuńa zapraszam,zapraszam, tylko przynieś warzywa świeże bo niektórzy mają z tym problem,że karmie dziecko mrożonymi :D
UsuńTy się ciesz, że na Gesslerową nie trafiłaś :)
UsuńW żadnym ze swoich komentarzy nie uargumentowałaś dlaczego mrożone są gorsze od świeżych.
UsuńJuż po jednym dniu mrożone brokuły tracą 15% swoich właściwości, boćwina – 20%, fasolka szparagowa – 23%, a groszek – 26%. Po ośmiu miesiącach w zamrażarce szparagi tracą 40% swoich właściwości, natomiast brokuły, brukselka, szpinak i czosnek – odpowiednio 48%, 31%, 21% i 19%.
UsuńPonadto w sklepach często podczas układania rozmrażąją się te warzywa,więc potem w zamrażalce ponownie zostają zamrożone a wszyscy wiemy, że zamrażanie i rozmrazanie czegokolwiek jest niezdrowe, stąd też wiele sklepów mięsnych w poniedziałek jest nieczynnych, aby mieć świeże mięso z poniedziałkowej obróbki mięsa
warzywa nie rozmrażają się, ponieważ sklep nie może sobie na takie coś pozwolić, tym sposobem byłby problem z lodami chociażby, skąd to wiem? Mam koleżankę która jest kierownikiem na dziale mrożonek i są bardzo rygorystyczne zasady, zbyt dużo sklep ryzykuje, ciągłe kontrole sanepidów również są.
UsuńSklepy mięsne często są zamknięte w poniedziałki ponieważ przez weekend małe masarnie nie biją bydła.Co ma wspólnego mięso z mrożeniem? Mięsa się nie mrozi.
Warzywa mrożone odpowiednio obrobione nie tracą wartości odżywczych, ponieważ zaraz po zebraniu są mrożone, natomiast świeże warzywa które muszą dojechać do nas (co zajmuje im parę dni) już tracą swoje wartości. szacuje się,że 15% każdego dnia.
Świeże i pewne warzywo tylko ze swojej uprawy więc nie debatuj ze mną na temat tego co lepsze bo podejrzewam,że w Twojej paszczy ląduje wiele niezdrowych rzeczy (świadczyć o tym może fakt,że wspominasz w jednym z postów,że musisz schudnąć)
Myślę,że w tym momencie utniemy naszą konwersacje.
Pozdrawiam Cię
pochłonęłabym wszystkie :D
OdpowiedzUsuńWeź przestań, ja tu w pracy siedzę, głodna (bo już wszystko pożarłam), a Ty takie fantastyczne obiady pokazujesz. A co jest nie tak z ryżem w worku?
OdpowiedzUsuńJuż wiem o co chodzi z tym ryżem ;-)
UsuńNoooo :) jeśli nie gotujesz to spróbuj :D
UsuńWidzę podobieństwo, też staram się gotować zdrowo i bardzo lubię mrożone warzywa. Jakoś mnie nie przekonują argumenty, że wszystko musi być świeże - zwłaszcza w środku zimy na pewno warzywa są zdrowe i bardzo dojrzałe :P
OdpowiedzUsuńCudne inspiracje obiadowe :)
OdpowiedzUsuńDlaczego ryż w torebkach jest gorszy? :)
OdpowiedzUsuńNapisałam o tym parę komentarzy wyżej :)
UsuńMasz sprawdzony przepis na krem z cukinii? :)
OdpowiedzUsuńcukinie, marchew, ziemniaki gotuje i blenduje. Doprawiam wg uznania. Cała magia :D
UsuńUwielbiam kaszę/ryż/ziemniaki z warzywami na patelnię :)
OdpowiedzUsuńojej smacznie to wygląda :O :)
OdpowiedzUsuńWow, co za przysmaki ;0 Teraz to narobiłaś smaka ;P Aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńZdrowe żywienie i u dorosłego człowieka nie jest tak trudne jak w przypadku małych dzieci. Dla mnie to największe wyzwanie, gdyż jestem młodą mamą i przygotowanie dań, które zje mój Igor graniczy z cudem ;/
OdpowiedzUsuń