Wczoraj zaszalałam z pasztetem.
Efekt?
Dla mnie rewelka.
Przepis pochodzi z książki:
Którą zresztą bardzo polecam, bo masa fajnych zdrowych przepisów,większość pod dzieci więc tym bardziej daje jej ogromny plus, będę miała czym raczyć Małgosię.
W bibliotece rzuciła mi się od razu w oczy i czym prędzej pognałam do księgarni po swoją.
PASZTET Z CIECIERZYCY
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (moczona 24h)
- 10 łyżek przecieru pomidorowego ( w lidlu jest bez dodatku cukru)
- 3 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól ( u mnie himalajska)
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić na oliwie z odrobiną wody
- Ugotowaną cieciorkę i podduszoną cebulę zemleć dwa razy w maszynce do mięsa
- Dodać pozostałe składniki i całość zmiksowa na jednolitą masę
- Pasztet przełożyć do natłuszczonej keksówki i piec ok 45 minut w 180 stopniach.
- Po ostygnięciu schłodzić i przechowywać w lodówce.
Jeśli już zrobisz pasztet i zobaczysz,że masa nie jest zbytnio związana ze sobą, nie przejmuj się, wstawienie go do lodówki na parę h sprawi,że pasztet się zbije.
Narobiłaś ochoty, w weekend zrobimy i upieczemy chlebek:)
OdpowiedzUsuńKurcze strasznie łatwo wygląda do zrobienia ;-)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny! Trzeba będzie zrobić.
OdpowiedzUsuńmmm...zadłabym :)
OdpowiedzUsuńmam tą książkę, uwielbiam cieciorkę, muszę zrobić taki pasztet:)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam zrobić taki pasztet z ciecierzycy lub soczewiczy... Apetycznie wygląda, zwłaszcza te przyrumienione brzegi - ja zawsze je z łakomstwa obskubuję :) Szkoda tylko, że nie mam maszynki do mięsa ani blendera. Myślisz, że dałoby się go jakoś zrobić bez?
OdpowiedzUsuńHm..namachasz się widelcem trochę :D
UsuńA tak na poważnie...nie wiem...zbyt prosta jestem na kombinowanie :D
A ja się zastanawiałam co zrobić z cieciorki ;-)
OdpowiedzUsuńUpiekłam. Pycha! Polecam przepis ;-)
UsuńBardzo się cieszę,że Ci smakuje :)
UsuńJest pyszny, codziennie się nim zajadam :D. Na święta na pewno taki zrobię :).
OdpowiedzUsuńA w smaku taki jak ten hummus paprykowy?
OdpowiedzUsuńa masło dodac do masy czy jest do wysmarowania formy?
OdpowiedzUsuńDo masy :)
Usuń