29 maja 2014

Alternatywa dla chleba czyli kanapki z cieciorki.

W zasadzie to miał być Hummus ale coś nie wyszło. Jakieś suche, jałowe, a ponieważ nie znam orginalnego smaku tej potrawy to stwierdziałm,że żal wywalać a można przerobić.

Przepis jest banalny.


foto własne. 

Robimy wszystko jak na hummus. Czyli: 


Składniki:


5 łyżek ziaren sezamu*
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka oleju sezamowego
mały ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej**)
70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
sól



zamiast miksować sezam z oliwą można użyć gotowej pasty tahina (tahini) - około 5 łyżek
** można użyć odsączonej ciecierzycy z jednej puszki lub ugotować suchą ciecierzycę: należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie, następnie wymienić wodę na świeżą w takiej ilości aby sięgała ponad poziom ciecierzycy i gotować na małym ogniu przez około 2 - 3 godziny do miękkości. Ciecierzycę można gotować z dwoma ząbkami czosnku i gałązką szałwii. W razie potrzeby uzupełniać wodę, nie trzeba dodawać soli.



Przygotowanie:



Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć). Uprażony sezam ostudzić i zemleć ręcznym blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z połówki cytryny) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku. 



Gdy już miałam gotowy Hummus wbiłam 2 jajka i usmażyłam to na patelni z dodatkiem oleju arganowego, można spokojnie zrobić też w opiekaczu.

Jestem ciekawa jakby smakowało gdyby po prostu ugotować cieciorkę, dodać przyprawy, jajka i zmiksować. Bez tahiny. 


Podobne kanapki robię z tuńczyka. 
Odsączam tuńczyka w sosie własnym, mieszam z jajkiem i smażę. Z racji tego,że tuńczyk jest sam w sobie słony nie dodaje nic więcej. 



żródło z którego pochodzi przepis na hummus: 

16 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis! nie wpadłabym na to, żeby zrobić kanapki z cieciorki czy tuńczyka :) również jestem ciekawa czy z samej cieciorki też by wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie fajna alternatywa! Póki co w głowie nawet mi nie zaświtała taka zamiana na chleb. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli takie placuszki :-) to jest bardzo dobry pomysł i wykorzystam go.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co nie? proste jak budowa cepa :) i placuszki się nie rozwalają trzymając w ręce :)

      Usuń
  4. Mi hummus jako taki wyszedł:D Tylko że ja wszystko na raz wrzuciłam i dolewałam wody tak żeby była dobra konsystencja:)

    Robiłam ostatnio podobne placki ale z mąki z ciecierzycy (zmielona cieciorka) i opublikuję niebawem co z tego wyszło:D

    Nawet myślałam dziś żeby zrobić takie placki bo mam ugotowana cieciorkę więc dobrze że mi przypomniałaś:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie to wygląda, zastanawia mnie jak smakuje, bo jeszcze nigdy nie jadłam ciecierzycy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam cieciorkę, więc koniecznie muszę spróbować przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł ;) musze kiedys spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam cieciorke w swojej spiżarce muszę koniecznie spróbować twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a mnie dziwi, co nie wyszło w humusie, bo ja go uwielbiam :) Fajnie, ze placuszki się sprawdziły, ale następnym razem możesz popróbować jeszcze z proporcjami - np. mniej sezamu, więcej i oliwy czy oleju (osobiście wolę jednak olej rzepakowy od oliwy, ze względu na bardziej neutralny smak) i więcej czosnku :D.

    Ostatnio przeczytałam gdziś, żeby dodać sporą łyżkę jogurtu greckiego - i to był rzeczywiście dobry pomysł. Pasta stała się bardziej aksamitna. Więc nie skreślaj humusu za szybko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam pierwotnego smaku wiec ciężko mi się odnieść ale za suche to było i jałowe a pomysłu nie miałam co do przypraw innych.

      Jogurt? Ciekawe.

      Usuń
  11. Spróbuje wykonać :)! Brzmi pysznie i pewnie równie smacznie będzie smakować:)!

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jaki tu zostawiasz jest dla mnie bardzo cenny. To Ty pomagasz Tworzyć mi ten blog.
Dziękuje za wpis.

Get In Touch