Przez ostatnie 2 tygodnie chodziła za mną zupa w roli głównej z nią i tak oto powstała pyszna, rozgrzewająca...
foto moje |
Zupa curry z soczewicą i cukinią
Składniki:
- 1 L wody
- 2 spore marchewki (200g)
- 1/2 średniej pietruszki (40g)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g cukinii
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 płaska łyżka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- ziele angielskie (2-3 ziarenka)
- sporo świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- jogurt naturalny do zabielenia
Przygotowanie:
Pokrojoną w talarki, a następnie na połówki marchew oraz pietruszkę wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek.
Gdy cebula się zarumieni dorzucamy pokrojoną w sporą kostkę cukinię i całość dusimy pod przykryciem
na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Do gotujących się warzyw dodajemy opłukaną na sitku soczewicę i pozostawiamy na małym ogniu kolejne 15 minut, po czym dodajemy zawartość patelni oraz pomidory i gdy zupa ponownie zacznie wrzeć ściągamy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością curry, bazylii i odrobiną ostrej papryki.
Po nałożeniu na talerze / do miseczek, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek.
Gdy cebula się zarumieni dorzucamy pokrojoną w sporą kostkę cukinię i całość dusimy pod przykryciem
na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Do gotujących się warzyw dodajemy opłukaną na sitku soczewicę i pozostawiamy na małym ogniu kolejne 15 minut, po czym dodajemy zawartość patelni oraz pomidory i gdy zupa ponownie zacznie wrzeć ściągamy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością curry, bazylii i odrobiną ostrej papryki.
Po nałożeniu na talerze / do miseczek, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego.
Zupa jest naprawdę rewelacyjna.
Smacznego :)
Robiłam zupę z soczewicy i stwierdzam że jest ona jedną z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńZupka wygląda obłędnie :-) dawno nie jadłam zupki a soczewicy to chyba z rok :-)
OdpowiedzUsuńOj koniecznie muszę ją zrobić :). Ostatnio soczewica czesto gości na moim talerzu i ją pokochałam od pierwszego spróbowania :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog. :)
OdpowiedzUsuń