28 marca 2014

Przepis na: Zupa curry z soczewicą i cukinią

Uwielbiam soczewice. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Zawiera dużo białka Dlatego soczewicę poleca się nie tylko osobom niejedzącym mięsa, ale także sportowcom i pracownikom fizycznym. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: jest to m.in. kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet.
Przez ostatnie 2 tygodnie chodziła za mną zupa w roli głównej z nią i tak oto powstała pyszna, rozgrzewająca...

foto moje



Zupa curry z soczewicą i cukinią


Składniki:
  • 1 L wody
  • 2 spore marchewki (200g)
  • 1/2 średniej pietruszki (40g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g cukinii
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 płaska łyżka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • ziele angielskie (2-3 ziarenka)
  • sporo świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • jogurt naturalny do zabielenia

Przygotowanie: 

Pokrojoną w talarki, a następnie na połówki marchew oraz pietruszkę wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek.
Gdy cebula się zarumieni dorzucamy pokrojoną w sporą kostkę cukinię i całość dusimy pod przykryciem
na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Do gotujących się warzyw dodajemy opłukaną na sitku soczewicę i pozostawiamy na małym ogniu kolejne 15 minut, po czym dodajemy zawartość patelni oraz pomidory i gdy zupa ponownie zacznie wrzeć ściągamy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością curry, bazylii i odrobiną ostrej papryki.

Po nałożeniu na talerze / do miseczek, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego.



foto moje




Zupa jest naprawdę rewelacyjna. 
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Robiłam zupę z soczewicy i stwierdzam że jest ona jedną z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka wygląda obłędnie :-) dawno nie jadłam zupki a soczewicy to chyba z rok :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj koniecznie muszę ją zrobić :). Ostatnio soczewica czesto gości na moim talerzu i ją pokochałam od pierwszego spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jaki tu zostawiasz jest dla mnie bardzo cenny. To Ty pomagasz Tworzyć mi ten blog.
Dziękuje za wpis.

Get In Touch