Każdy chleb który próbowałam robić wychodził beznadziejnie, raz nawet mąż połamał sobie zęba (aż wstyd mówić :D )
Wczoraj ponownie się zmobilizowałam.
Użyłam innej mąki jak do tej pory bo orkiszowej i zmieszałam ją z pszenną, wcześniej moje próby były robione na tylko razowej.
Zamiast świeżych drożdży dałam suche i chleb wyszedł REWELACYJNY!
Przepis zapożyczony ze strony: zpierwszegotloczenia.pl
Chleb orkiszowy z ziarnami
- 300g mąki orkiszowej
- 150g mąki pszennej
- 450ml letniej wody
- 7g drożdży instant
- ½ szklanki otrąb
- ¼ ziaren słonecznika
- 1 łyżka soli
- żółtko do posmarowania chleba
- sezam który użyłam zamiast pestek dyni do posypania
W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, pestki dyni, sól i cukier.
Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.
Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem , wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut. Pod koniec pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron.
Upieczony chleb studzić na kratce.
Dzisiaj pieke kolejny tym razem dorzucę więcej różnych ziaren.
jestem uzalezniona od tego chleba :)
OdpowiedzUsuńhttp://choccolla.blogspot.de/2013/11/chleb-otwiera-kazde-usta.html
o proszę :)
UsuńTwój wygląda nieziemsko :)
wszyscy ostatnio pieką chleby.. czemu ja nie mogę się do tego zabrać ;<
OdpowiedzUsuńBo ty nie masz czasu na to, Ty ciągle biegniesz :D
UsuńGdybym tyle biegała to bym nie miała czasu na gotowanie ;-)
Usuń"Zamiast świeżych drożdży dałam suche i chleb wyszedł REWELACYJNY!" czyli jakbyś stosowała się do mojego przepisu to też by Ci wyszedł. :P
OdpowiedzUsuńSuper, że takie ładny chlebek upiekłaś- zapewne smakowity, teraz będziesz domowe chlebki piekła co? :-)
A tam Twój, Nad Twoimi przepisami wisi nade mną klątwa :D
UsuńJa dodałam białą mąkę i od razu wyszedł :D
tiaaa.....klątwa Agnes ;-)
UsuńJa tam białej nie dodaje i wychodzi, a robiłam już chyba na wszystkich makach świata :P
Nie powiem głośno gdzie białą mąkę dodajesz, nawet pokusiłaś mnie ostatnio do użycia jej tam ty diable :D
Usuńja? nie pisałam o białej mące, ale o mące a to różnica :P nie moja wina, że masz tylko białą mąkę w domu i jak Ci ktoś powie mąka to myślisz, że tylko o białą chodzi :P do zagęszczania sosu dodaję tylko ciemną, albo inulinę- no normalnie :P
Usuńwypraszam sobie, była jeszcze kukurydziana i orkiszowa :P
UsuńNigdy kukurydzianej nie miałam- do czego stosujesz?
Usuńużyłam jej właśnie do pizzy która się piecze, do naleśników, nachosy świetne wychodzą z niej też,
Usuńale stosuje jej tylko w połączeniu z innymi mąkami bo jak wiesz placuszki Twojego przepisu nie wyszły mi z niej samej
No wiem właśnie, że z niej nie wyszły- dlatego jak ostatnio spotkałam takową mąkę w sklepie to zastanawiałam się "po co?"
UsuńNo generalnie mąka kukurydziana służy do wypieków ciast i pieczywa i daje fajny złoty kolorek :)
UsuńKażda mąka ma jakieś zastosowanie
a mąkę z amarantusa stosowałaś ?
UsuńKiedyś dostałam mieszankę mąk i ona była w składzie acz samej nie stosowałam.
Usuńwow chleb nie jadłam takiego nigdy ciekawe jak smakuje...
OdpowiedzUsuńSmakowistości:)
OdpowiedzUsuńAle ostatnio szał na chleby się zrobił:D
jaki tam szał, pieke te chleby od roku i wiecznie mi wychodziły jakieś krzywe :P
UsuńA widziałaś mój ''placek'' ?:D
Usuńwidziałam widziałam i jest naprawdę zacny :)
UsuńJak tylko trochę czasu znajdę to na pewno się za taki zabiore, bo chle juz za mna od dlzszego czasu chodzi :). A gdzie i za ile kupujesz mąkę orkiszowa?
OdpowiedzUsuńta sama piekarnia która jest na dambonia jest na koszyka od strony eco tam mają pieczywo na naturalnym zakwasie i u nich biorę okriszową 0,5kg za 3.95
Usuń