Menu

12 grudnia 2014

Przepis na PASZTET Z CIECIERZYCY.

Z Cieciorki były już kanapki (PRZEPIS TUTAJ) był makaron z pomidorami i cieciorką, nawet nieudana próba zrobienia humuss-a.
Wczoraj zaszalałam z pasztetem.
Efekt? 
Dla mnie rewelka.

Przepis pochodzi z książki: 


Którą zresztą bardzo polecam, bo masa fajnych zdrowych przepisów,większość pod dzieci więc tym bardziej daje jej ogromny plus, będę miała czym raczyć Małgosię.
W bibliotece rzuciła mi się od razu w oczy i czym prędzej pognałam do księgarni po swoją.

PASZTET Z CIECIERZYCY



Składniki:


  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (moczona 24h)
  • 10 łyżek przecieru pomidorowego ( w lidlu jest bez dodatku cukru)
  • 3 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól ( u mnie himalajska)
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić na oliwie z odrobiną wody
  2. Ugotowaną cieciorkę i podduszoną cebulę zemleć dwa razy w maszynce do mięsa
  3. Dodać pozostałe składniki i całość zmiksowa na jednolitą masę
  4. Pasztet przełożyć do natłuszczonej keksówki i piec ok 45 minut w 180 stopniach.
  5. Po ostygnięciu schłodzić i przechowywać w lodówce.


Jeśli już zrobisz pasztet i zobaczysz,że masa nie jest zbytnio związana ze sobą, nie przejmuj się, wstawienie go do lodówki na parę h sprawi,że pasztet się zbije.



14 komentarzy:

  1. Narobiłaś ochoty, w weekend zrobimy i upieczemy chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze strasznie łatwo wygląda do zrobienia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny! Trzeba będzie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm...zadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam tą książkę, uwielbiam cieciorkę, muszę zrobić taki pasztet:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze chciałam zrobić taki pasztet z ciecierzycy lub soczewiczy... Apetycznie wygląda, zwłaszcza te przyrumienione brzegi - ja zawsze je z łakomstwa obskubuję :) Szkoda tylko, że nie mam maszynki do mięsa ani blendera. Myślisz, że dałoby się go jakoś zrobić bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm..namachasz się widelcem trochę :D
      A tak na poważnie...nie wiem...zbyt prosta jestem na kombinowanie :D

      Usuń
  7. A ja się zastanawiałam co zrobić z cieciorki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest pyszny, codziennie się nim zajadam :D. Na święta na pewno taki zrobię :).

    OdpowiedzUsuń
  9. A w smaku taki jak ten hummus paprykowy?

    OdpowiedzUsuń
  10. a masło dodac do masy czy jest do wysmarowania formy?

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jaki tu zostawiasz jest dla mnie bardzo cenny. To Ty pomagasz Tworzyć mi ten blog.
Dziękuje za wpis.