11 maja 2015

ZDROWE ŻYWIENIE - PRZYKŁADOWE OBIADY

Zdrowe żywienie nie musi być trudne,drogie ani nudne w dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Nie jestem typem miłośnika siedzenia w kuchni. Lubię zjeść, lubię ugotować mojej rodzinie,ale stawiam przede wszystkim na szybkość i prostotę.
Pisałam już kiedyś (a jeśli nie czytałaś to zapraszam-->ZAKUPY SPOŻYWCZE) ile, kiedy i co kupuje.
Z tych produktów przygotowuje posiłki na cały tydzień.
Są wartościowe i smaczne.
Nie trzeba wydawać nie wiadomo ile pieniędzy na ugotowanie wartościowego obiadu.
Podstawą w mojej kuchni są węglowodany(ryże, kasze, makarony), warzywa (świeże, mrożone)
i białko (indyk,kurczak, ryby).

Parę zasad którymi się kieruje
  • Nie gotuje ryżu w torebkach
  • Nie używam panierek do smażenia
  • Jestem mocno zaprzyjaźniona z kombiwarem i folią aluminiową
  • Jem ziemniaki mimo tego,że na zdjęciach tego może nie widać. PAMIĘTAJ! KOCHAJ ZIEMNIAKI, ONE SĄ COOL
  • Nie opycham się obiadem jakby miał to być ostatni posiłek dnia
  • Nie traktuje zupy jako dania głównego 

PRZYKŁADOWE OBIADY 


Kasza kuskus z cieciorką w pomidorach + ryba mintaj

Kasza gryczana z mieszanką warzyw mrożonych

Ryż biały z kurczakiem i mieszanką warzyw po chińsku z sosem.

Makaron z indykiem + cukinia

Ryż brązowy z piersią z kurczakiem + warzywa mrożone

Pierś z kurczaka, ryż brązowy+fasolka szparagowa


Zupa krem z cukinii


Jedz zdrowo i ciesz się zdrowiem :)

34 komentarze:

  1. Sama robisz sosy, czy jakieś gotowce?
    I jak przyrządzasz pierś z kurczaka skoro panierki nie robisz? Obsmażasz bez panierki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z sosami można kombinować dodając przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasa, różne przyprawy (kumin,curry,imbir,papryka, czosnek itp)

      A mięso przyrządzam albo w kombiwarze w folii, obsypując mięso przyprawami,ziołami.
      lub po prostu marynuje je i podsmażam.
      Jeśli ktoś lubi kotlet z panierką to można opanierować je np w kaszy jaglanej. Jest pyszne.

      Usuń
    2. jak zrobiłas kurczaczka na ostatnim zdjęciu, ze wygląda tak apetycznie? nie jest to panierka, a tak wygląda, więc poproszę o konkretne przyprawy i inne składniki, który taki widok stworzyły - z góry wielkie dzięki :)

      Usuń
    3. z chęcią wybrałabym się do Ciebie na obiadek :) fajnie to wszystko wygląda chociaż trochę wieje nudą ;) bardziej chodzi mi o rodzaje kuchnii typu włoska, węgierska, polska itd.... widać typowe zamiłowanie do kuchni polskiej: ryba/ kurczak + ryż/ ziemniaki/ makaron + warzywa (najczęściej mieszanka) - duża krytyka za warzywa mrożone - mamy tyle świeżych warzyw nie lepiej przygotować jeden rodzaj warzywa, ale nie mrożonego?

      pozdrawiam :)

      Usuń
    4. Kurczak ten jest w marynacie curry papryki pieprzu i soli plus czosnek, całość tworzy taki kolor ładny :)

      Co do posiłków które uważasz,że są nudne..no cóż..wg mnie nie są nudne ponieważ dostarczam organizmowi to co potrzebne jest, a przy tej aktywności fizycznej którą uprawiam wszystko zgrywa się w całość, czuje się dobrze a o to w tym chodzi.

      Poza tym to tylko obiady...o ile tutaj może komuś wiać nudą to mamy jeszcze 4-5 innych posiłków, a za mrożonki nie krytykuj bo to moje wybory :)

      Pozdrawiam

      Usuń
    5. dzięki za przepis :) będę tak robiła

      mrożonki nie są złe sama czasami używam, ale uważam, że lepiej ugotować brokuła lub marchewke lub inne warzywo, tym bardziej z korzyścią dla zdrowia Twojej córki, kiedy dostępne są w sklepach świeże warzywa

      Usuń
    6. dwa talerze z mrozonkami i taka heca..:)

      Usuń
  2. Również jestem zwolennikiem "bezpanierkowatego kotleta" Osobiście jedną z rzeczy, na która najbardziej zwracam uwagę podczas przygotowania dania to czas. Rezygnacja z panierki skutecznie ten czas skróca;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne pomysły na obiad, szczególnie makaron z indykiem i cukinią przypadł mi do gustu :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://zdrowanacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozczulają mnie komentarze z takim spamem ....

      Usuń
  4. Fajne te propozycje dań:) U mnie przeważnie pierś z kurczaka pieczona w piecu ale młodzież pokochała ostatnio panierkę z płatków kukurydzianych, więc od czasu do czasu robie w ten sposób.
    A dlaczego nie gotujesz ryżu w torebkach? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie gotuje dlatego,że torebka to plastik któy pod wpływem ciepła wydziela bisfenol A - BPA. Nie jest to nic zdrowego,ale niestety też występuje w wielu produktach (chociażby głupi paragon ze sklepu) jeżeli mogę zmniejszyć chociaż troszkę dostarczanie tego syfu do organizmu to dlaczego nie :)
      Poza tym woda w której gotuje sie ryż czy kasza zawiera wiele witamin,które wylewamy do zlewu lekką ręką.

      O panierce kukurydzianej słyszałam od koleżanki, również zdarzyło mi się tak zjeść :)

      Usuń
  5. Hej, matko i żono idealna, a powiedz, dlaczego nie gotujesz ryżu w worku? My czasem robimy zupę taką fest i robi za cały obiad, bo mi się zwyczajnie nie chce kombinować. Marzy mi się jednak mała zupka jako przedsmak i potem drugie danie. Ech, kiedy tak będzie... :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ale się głodna zrobiłam, masz szczęście, że przed kolacją jestem :D ale bym zjadła jakiejś zupki kremu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja patrząc na Twoje plecy nabrałam pełnej mobilizacji do dzisiejszego treningu :D

      Usuń
  7. Omnonmononm ja chyba się wybiorę któregoś razu do Ciebie na obiadek:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a zapraszam,zapraszam, tylko przynieś warzywa świeże bo niektórzy mają z tym problem,że karmie dziecko mrożonymi :D

      Usuń
    2. Ty się ciesz, że na Gesslerową nie trafiłaś :)

      Usuń
    3. W żadnym ze swoich komentarzy nie uargumentowałaś dlaczego mrożone są gorsze od świeżych.

      Usuń
    4. Już po jednym dniu mrożone brokuły tracą 15% swoich właściwości, boćwina – 20%, fasolka szparagowa – 23%, a groszek – 26%. Po ośmiu miesiącach w zamrażarce szparagi tracą 40% swoich właściwości, natomiast brokuły, brukselka, szpinak i czosnek – odpowiednio 48%, 31%, 21% i 19%.


      Ponadto w sklepach często podczas układania rozmrażąją się te warzywa,więc potem w zamrażalce ponownie zostają zamrożone a wszyscy wiemy, że zamrażanie i rozmrazanie czegokolwiek jest niezdrowe, stąd też wiele sklepów mięsnych w poniedziałek jest nieczynnych, aby mieć świeże mięso z poniedziałkowej obróbki mięsa

      Usuń
    5. warzywa nie rozmrażają się, ponieważ sklep nie może sobie na takie coś pozwolić, tym sposobem byłby problem z lodami chociażby, skąd to wiem? Mam koleżankę która jest kierownikiem na dziale mrożonek i są bardzo rygorystyczne zasady, zbyt dużo sklep ryzykuje, ciągłe kontrole sanepidów również są.

      Sklepy mięsne często są zamknięte w poniedziałki ponieważ przez weekend małe masarnie nie biją bydła.Co ma wspólnego mięso z mrożeniem? Mięsa się nie mrozi.

      Warzywa mrożone odpowiednio obrobione nie tracą wartości odżywczych, ponieważ zaraz po zebraniu są mrożone, natomiast świeże warzywa które muszą dojechać do nas (co zajmuje im parę dni) już tracą swoje wartości. szacuje się,że 15% każdego dnia.
      Świeże i pewne warzywo tylko ze swojej uprawy więc nie debatuj ze mną na temat tego co lepsze bo podejrzewam,że w Twojej paszczy ląduje wiele niezdrowych rzeczy (świadczyć o tym może fakt,że wspominasz w jednym z postów,że musisz schudnąć)

      Myślę,że w tym momencie utniemy naszą konwersacje.
      Pozdrawiam Cię

      Usuń
  8. Weź przestań, ja tu w pracy siedzę, głodna (bo już wszystko pożarłam), a Ty takie fantastyczne obiady pokazujesz. A co jest nie tak z ryżem w worku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wiem o co chodzi z tym ryżem ;-)

      Usuń
    2. Noooo :) jeśli nie gotujesz to spróbuj :D

      Usuń
  9. Widzę podobieństwo, też staram się gotować zdrowo i bardzo lubię mrożone warzywa. Jakoś mnie nie przekonują argumenty, że wszystko musi być świeże - zwłaszcza w środku zimy na pewno warzywa są zdrowe i bardzo dojrzałe :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Dlaczego ryż w torebkach jest gorszy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam o tym parę komentarzy wyżej :)

      Usuń
  11. Masz sprawdzony przepis na krem z cukinii? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinie, marchew, ziemniaki gotuje i blenduje. Doprawiam wg uznania. Cała magia :D

      Usuń
  12. Uwielbiam kaszę/ryż/ziemniaki z warzywami na patelnię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej smacznie to wygląda :O :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jaki tu zostawiasz jest dla mnie bardzo cenny. To Ty pomagasz Tworzyć mi ten blog.
Dziękuje za wpis.

Get In Touch