12 grudnia 2014

Przepis na PASZTET Z CIECIERZYCY.

Z Cieciorki były już kanapki (PRZEPIS TUTAJ) był makaron z pomidorami i cieciorką, nawet nieudana próba zrobienia humuss-a.
Wczoraj zaszalałam z pasztetem.
Efekt? 
Dla mnie rewelka.

Przepis pochodzi z książki: 


Którą zresztą bardzo polecam, bo masa fajnych zdrowych przepisów,większość pod dzieci więc tym bardziej daje jej ogromny plus, będę miała czym raczyć Małgosię.
W bibliotece rzuciła mi się od razu w oczy i czym prędzej pognałam do księgarni po swoją.

PASZTET Z CIECIERZYCY



Składniki:


  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (moczona 24h)
  • 10 łyżek przecieru pomidorowego ( w lidlu jest bez dodatku cukru)
  • 3 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól ( u mnie himalajska)
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić na oliwie z odrobiną wody
  2. Ugotowaną cieciorkę i podduszoną cebulę zemleć dwa razy w maszynce do mięsa
  3. Dodać pozostałe składniki i całość zmiksowa na jednolitą masę
  4. Pasztet przełożyć do natłuszczonej keksówki i piec ok 45 minut w 180 stopniach.
  5. Po ostygnięciu schłodzić i przechowywać w lodówce.


Jeśli już zrobisz pasztet i zobaczysz,że masa nie jest zbytnio związana ze sobą, nie przejmuj się, wstawienie go do lodówki na parę h sprawi,że pasztet się zbije.



14 komentarzy:

  1. Narobiłaś ochoty, w weekend zrobimy i upieczemy chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze strasznie łatwo wygląda do zrobienia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny! Trzeba będzie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. mam tą książkę, uwielbiam cieciorkę, muszę zrobić taki pasztet:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze chciałam zrobić taki pasztet z ciecierzycy lub soczewiczy... Apetycznie wygląda, zwłaszcza te przyrumienione brzegi - ja zawsze je z łakomstwa obskubuję :) Szkoda tylko, że nie mam maszynki do mięsa ani blendera. Myślisz, że dałoby się go jakoś zrobić bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm..namachasz się widelcem trochę :D
      A tak na poważnie...nie wiem...zbyt prosta jestem na kombinowanie :D

      Usuń
  6. A ja się zastanawiałam co zrobić z cieciorki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam. Pycha! Polecam przepis ;-)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę,że Ci smakuje :)

      Usuń
  7. Jest pyszny, codziennie się nim zajadam :D. Na święta na pewno taki zrobię :).

    OdpowiedzUsuń
  8. A w smaku taki jak ten hummus paprykowy?

    OdpowiedzUsuń
  9. a masło dodac do masy czy jest do wysmarowania formy?

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jaki tu zostawiasz jest dla mnie bardzo cenny. To Ty pomagasz Tworzyć mi ten blog.
Dziękuje za wpis.

Get In Touch